16/5/12

New Deal

Tot i que el govern neoliberal del Partit Popular -Empès per la ideologia de la FAES- no hi cregui, jo si que crec en la intervenció dels governs i poso com exemple el New Deal (Nou Tracte). 
New Deal és un programa de política económica posat en pràctica els Estats Units d’Amèrica pel president Franklin D. Roosevelt l’any 1933, amb la finalitat de treure l’economia del seu país de la situación de depressió en què es trobava amb la gran crisi de l’any 1929.
Integrat per un conjunt de mesures de política econòmica -No sempre coherents- el New Deal va tractar de rellançar l’econòmia americana per mitjà de l’ajuda inmediata a milions de treballadors que s’havien quedat sense feina i que ja no podien comptar amb l’ajuda pública. Un ampli programa d’obres publiques i plans a llarg termini que incentivaven la inversió privada per recuperar l’activitat económica en el comerç, la industria i els serveis es va posar en marxa.
La política del New Deal va produir un notable increment de la despesa pública i del deute a USA els anys següents, però també un important re-llançament de l’activitat económica.
El New Deal va posar èmfasi en algunes idees econòmiques que deprés van ser sistematitzades per J.M.Keynes en la seva obra “Teoria general de l’ocupació, l’interès i els diners” publicada l’any 1936, fen referencia a determinades situacions en que l’Estat ha d’intervenir per treure la economía d’una situació depressiva o que la demanda privada no arriba a un nivell suficient que podria paralitzar el sistema.